Γυάλινα αίθρια και κλείσιμο μπαλκονιού με κρύσταλλα

Στη χώρα μας η ζωή στην ύπαιθρο, στην αυλή αλλά και στο… μπαλκόνι είναι αρκετά διαδεδομένη.

Οι σχετικά μικρές μεταβολές της θερμοκρασίας, το εύκρατο κλίμα αλλά και η απόλαυση ενός καφέ ή γεύματος στον εξωτερικό χώρο του σπιτιού οδηγούν πολλούς ανθρώπους στην αναζήτηση μιας λύσης με όσο το δυνατόν περισσότερα πλεονεκτήματα.

Έτσι βρισκόμαστε συχνά να μιλάμε για γυάλινα αίθρια αλλά και για τρόπους να «κλείσουμε» ένα μπαλκόνι για να προστατευθούμε από τα καιρικά φαινόμενα.

Ας δούμε αναλυτικά τι ισχύει σήμερα τόσο σε πολυκατοικίες όσο και σε μονοκατοικίες και ποια πρέπει να είναι τα επόμενα βήματά μας για το πιο άρτιο – ενεργειακά, λειτουργικά και αισθητικά – αποτέλεσμα.

 

Κλείσιμο μπαλκονιού με τζάμι σε πολυκατοικία – είναι νόμιμο;

Γενικά μιλώντας, κάθε μόνιμη παρέμβαση στην εξωτερική εμφάνιση μιας πολυκατοικίας θεωρείται παράνομη και, εφόσον γίνει καταγγελία, διώκεται.

Συνεπώς, το κλείσιμο μπαλκονιού με τζάμι και η μετατροπή του σε διαμέρισμα συνιστούν παράβαση του κανονισμού.

Το ίδιο ισχύει είτε μιλάμε για κλείσιμο μπαλκονιού με συρόμενα κρύσταλλα, με παρασυρόμενα ή σταθερά με κουφώματα αλουμινίου.

Όταν μιλάμε για μπαλκόνι μονοκατοικίας, τότε τα πράγματα είναι σαφώς διαφορετικά.

κλείσιμο μπαλκονιού με τζάμι

Κλείσιμο μπαλκονιού με τζάμι σε μονοκατοικία – τι να προσέξετε  

Όταν μιλάμε για κλείσιμο μπαλκονιού, αίθρια και γυάλινες κατασκευές γενικά, υπάρχουν συγκεκριμένα χαρακτηριστικά που πρέπει να κοιτάξουμε ούτως ώστε να καταλήξουμε σε μία τόσο πρακτική όσο και ασφαλή λύση.

 

  1. Διαθέτει στατική επάρκεια;

Καθώς σε αυτό το άρθρο αναφερόμαστε σε γυάλινες κατασκευές που είναι προσθήκες σε υπάρχοντα κτίρια, πρέπει να υπάρχει στατική επάρκεια. Πιο αναλυτικά, ένα αίθριο με τζαμαρία πρέπει να μπορεί να παραλάβει φορτία σεισμού, ανέμου και χιονιού, φορτία επίπλωσης κλπ.

 

  1. Εγγυάται θερμομόνωση και στεγάνωση;

Τα αίθρια και οι γυάλινες κατασκευές πρέπει να αντέχουν στην υγρασία, να χαρακτηρίζονται από επαρκή θερμομόνωση αλλά και υγρομόνωση. Επίσης, οι υδρορροές και η κλίση της στέγασης όπου υπάρχει, παίζουν πολύ σημαντικό ρόλο.

Όσον αφορά τη μόνωση, όσο μικρότερος ο συντελεστής k των υαλοπινάκων, τόσο πιο θερμομονωτικό το υλικό. Ανάλογα με τα κρύσταλλα και τα αλουμίνια που θα επιλέξετε, θα έχετε και τα ανάλογα αποτελέσματα.

 

Μπορεί να σας ενδιαφέρει: Υαλοπίνακες – Εφαρμογές & πλεονεκτήματα στην ανακαίνιση ξενοδοχείων

 

  1. Είναι ενεργειακά αποδοτικό;

Σε ένα αίθριο με τζαμαρία, είναι πολύ πιθανό να βρεθούμε αντιμέτωποι με το «φαινόμενο του θερμοκηπίου». Εδώ οι εναλλαγές της θερμοκρασίας είναι άμεσες και για τον λόγο αυτό είναι καλό να επιλεγούν υαλοπίνακες με υψηλές θερμομονωτικές προδιαγραφές

Ίσως, επίσης, χρειαστεί να τοποθετήσετε καλοριφέρ ή κλιματισμό!

 

  1. Έχει ανοίγματα;

Η ροή του αέρα στο εσωτερικό της γυάλινης κατασκευής είναι πολύ σημαντική – σε περίπτωση που δεν υπάρχουν ανοίγματα, ο εξαερισμός καλό είναι να γίνεται τεχνητά.

Για να ανοίγετε εύκολα τα «παράθυρα» όταν χρειάζεται, είτε για σωστό εξαερισμό είτε για να ενοποιήσετε το αίθριο με τον εξωτερικό χώρο όποτε έχετε τη δυνατότητα, μπορείτε να επενδύσετε σε πτυσσόμενα κρύσταλλα. Έτσι έχετε άμεσα ελεγχόμενο φωτισμό, αερισμό και θερμοκρασία, χαρακτηριστικό με πολλαπλά πλεονεκτήματα όπως για παράδειγμα στην περίπτωση πισίνας σε ένα ξενοδοχείο!

αίθριο με τζάμι

Διαβάστε επίσης: Πτυσσόμενα κρύσταλλα: 7+1 πλεονεκτήματα που τα κάνουν ιδανική επιλογή για κάθε χώρο

 

  1. Διαθέτει σωστό προσανατολισμό;

Ένα τελευταίο χαρακτηριστικό που πρέπει να λάβετε υπόψη σας προτού προχωρήσετε με την κατασκευή αιθρίου είναι και ο προσανατολισμός του μπαλκονιού ή του χώρου σας γενικά.

Στα γυάλινα αίθρια, ο προσανατολισμός σχετίζεται άμεσα με τον φωτισμό και τις διακυμάνσεις της εσωτερικής θερμοκρασίας, συνεπώς και με τη χρήση του χώρου.

 

αίθρια και γυάλινες κατασκευές

Σε κάθε περίπτωση, αίθρια και γυάλινες κατασκευές διαθέτουν πολλαπλά πλεονεκτήματα, μεταξύ των οποίων και η ενίσχυση της επαφής με τη φύση, ο φυσικός φωτισμός και οπτική σχέση με το περιβάλλον.

Τα γυάλινα αίθρια και ό,τι σχέση με το γυαλί, όπως τα πτυσσόμενα κρύσταλλα, οι καμπίνες μπάνιου και τα γυάλινα κάγκελα εξωτερικού χώρου αποτελούν εξειδίκευση της Ribas Glass.

Επικοινωνήστε σήμερα μαζί μας για να συζητήσουμε όλες τις διαθέσιμες επιλογές και να καταλήξουμε μαζί στη λύση που ανταποκρίνεται πλήρως στις ανάγκες σας.