Ερωτήσεις και απαντήσεις σχετικά με το ενεργειακό γυαλί.

1. Τι είναι ο ενεργειακός υαλοπίνακας;

Ο  ενεργειακός υαλοπίνακας είναι τζάμι που έχει υποστεί ειδική επεξεργασία προκειμένου να περιορίσει την απώλεια θερμότητας κατά τους χειμερινούς μήνες αλλά και να εξασφαλίσει ευκολότερη ψύξη κατά τη διάρκεια των πιο ζεστών ημερών ενώ ταυτόχρονα επιτρέπει το φως να εισέρχεται ανεμπόδιστα. Με λίγα λόγια τοποθετώντας ενεργειακούς υαλοπίνακες εξασφαλίζουμε καλύτερη ενεργειακή απόδοση.

2. Διπλά τζάμια σημαίνει ενεργειακά τζάμια;

Η απάντηση εδώ είναι απλή:  όχι! Διπλό τζάμι δεν σημαίνει και ενεργειακό. Τα ενεργειακά τζάμια μπορεί να είναι διπλά ή τριπλά ανάλογα με τις ειδικές κλιματικές συνθήκες που επικρατούν στην περιοχή σας –  βρίσκεστε πχ στην Καστοριά ή στη Ρόδο-  την αρχιτεκτονική του χώρου σας – ένας χώρος με μεγάλα ανοίγματα περιμετρικά ή στην οροφή έχει άλλες απαιτήσεις από έναν χώρο με μικρότερα παράθυρα κτλ. Στους ενεργειακούς υαλοπίνακες έχει εφαρμοστεί -μέσω ειδικής επεξεργασίας-  ένα στρώμα από αδιαφανή μεταλλικά οξείδια του αργύρου (φιλμ), προκειμένου να αποκτήσει όλα αυτά τα χαρακτηριστικά που το αναβαθμίζουν και το διαχωρίζουν από τον απλό υαλοπίνακα.

3. Ποιες είναι με λίγα λόγια οι βασικές ιδιότητες του ενεργειακού γυαλιού;

Το ενεργειακό γυαλί έχει κάποιες βασικές ιδιότητες που το διαχωρίζουν από το απλό γυαλί. Με λίγα και κατανοητά λόγια ο ενεργειακός υαλοπίνακας μπορεί:

  • Να μειώσει την εισερχόμενη υπεριώδη ακτινοβολία (UVA-UVB)
  • Να αντανακλά τη θερμότητα που αναπτύσσεται από το ηλιακό φως επιτρέποντας το ίδιο το φως να εισέρχεται
  • Να προσφέρει καλύτερη θερμομόνωση το χειμώνα και μικρότερη απώλεια ψύξης το καλοκαίρι
  • Να συμβάλλει στη μείωση του κόστους ψύξης και θέρμανσης

 

Προστασία του γυαλιού από τα άλατα. Πόσο εφικτή είναι;

1. Υπάρχει τρόπος να προστατεύσω τη γυάλινη καμπίνα μπάνιου από τα άλατα;

Σήμερα υπάρχει τρόπος και λέγεται μόνιμη υδροφοβική επικάλυψη! Πρόκειται για επικαλυπτικό σύστημα το οποίο σχηματίζει ένα εξαιρετικά ανθεκτικό, αόρατο φιλμ στην επιφάνεια του γυαλιού και λειτουργεί ως φράγμα ενάντια στη μόλυνση, στα άλατα και στους ρύπους. Παράλληλα, οι επιφάνειες προστατεύονται από τις αλλοιώσεις που προκαλούν οι χρόνιες αποθέσεις και η διάβρωση.

2. Η υδροφοβική επικάλυψη θα με απαλλάξει από το καθάρισμα των γυάλινων επιφανειών;

Και πάλι η απάντηση είναι απλή: όχι, δεν σε απαλλάσσει από την υποχρέωση του καθαρισμού πλην όμως κάνει τον καθαρισμό του γυαλιού πιο εύκολο, αποτρέπει τη συσσώρευση ρύπων και αλάτων, προστατεύει από τη διάβρωση, καθιστά εύκολη την απομάκρυνση υπολειμμάτων και περιορίζει την ανάπτυξη μικροβίων και μούχλας.

3. Αυτοκαθαριζόμενος υαλοπίνακας και υδροφοβική επικάλυψη είναι το ίδιο;

Αυτοκαθαριζόμενος υαλοπίνακας και υδροφοβική επικάλυψη υαλοπίνακα είναι δύο όροι που συχνά συγχέονται δεν περιγράφουν όμως το ίδιο αντικείμενο.

Οι αυτοκαθαριζόμενοι υαλοπίνακες διαθέτουν επίστρωση που εφαρμόζεται στον υαλοπίνακα εν θερμό με την μέθοδο της πυρόλυσης δηλαδή σε βιομηχανικό στάδιο κατά τη διαδικασία της κατασκευής του γυαλιού ως τελικό προϊόν.

Η υδροφοβική επικάλυψη υαλοπίνακα, από την άλλη, μπορεί να εφαρμοστεί στη γυάλινη επιφάνεια εκ των υστέρων.

Μια πολύ βασική διάκριση είναι επίσης ο τρόπος που λειτουργεί ο αυτοκαθαριζόμενος υαλοπίνακας. Η επίστρωσή του ενεργοποιείται από το υπεριώδες φως του ηλίου και διασπά τη βρομιά και τις εναποθέσεις στην επιφάνεια του υαλοπίνακα. Κατόπιν ο υαλοπίνακας ξεπλένεται με το νερό της βροχής και αυτό καθιστά την ανάγκη καθαρισμού σπανιότερη σε σχέση με το κοινό γυαλί.

Χρειάζεται ίσως να επισημανθεί εδώ ότι ο αυτοκαθαριζόμενος υαλοπίνακας είναι κατάλληλος μόνο για εξωτερική χρήση αφού προϋπόθεση της ενεργοποίησης των ιδιοτήτων του είναι να εκτίθεται απευθείας και διαδοχικά στο ηλιακό φως και στο νερό της βροχής. Έτσι αυτό τον καθιστά ιδανικό για κατασκευές όπως στέγαστρα, γυάλινα κάγκελα εξωτερικού χώρου, βιτρίνες καταστημάτων, γυάλινες οροφές κτλ.

Δεν είναι κατάλληλοι για εσωτερικές γυάλινες κατασκευές όπως πχ καμπίνες μπάνιου, γυάλινα εσωτερικά κάγκελα κτλ.

Αξίζει να σημειωθεί ότι η αυτοκαθαριζόμενη δράση της επίστρωσης επιδρά κυρίως σε ρύπους όπως το θαλασσινό νερό, η σκόνη, τα υπολείμματα εντόμων κ.α. Δεν μπορούν να διαλύσουν συμπαγής ρύπους όπως τσιμέντο, μπογιά κτλ.  ενώ αχρηστεύονται μόνιμα,  εάν έρθουν σε επαφή με μη συμβατή σιλικόνη.

Τέλος δεν πρέπει να θεωρήσει κανείς ότι οι υαλοπίνακες αυτοί δεν χρειάζονται απολύτως κανέναν καθαρισμό.

Υαλοπίνακες ασφαλείας. Γνωρίζεις τα πλεονεκτήματά τους;

1. Τι είναι ο υαλοπίνακας ασφαλείας;

Ο υαλοπίνακας ασφαλείας (tempered) ή αλλιώς securit έχει υποστεί θερμική επεξεργασία σκλήρυνσης με αποτέλεσμα να αποκτά ιδιότητες ασφαλούς θραύσης. Αυτό σημαίνει ότι θρυμματίζεται σε μικρά, σχετικά ακίνδυνα κομματάκια μη ικανά να προκαλέσουν σοβαρό τραυματισμό.