Θερμικά ενισχυμένοι υαλοπίνακες (securit)

Θερμικά ενισχυμένοι υαλοπίνακες

Κρύσταλλο ασφαλείας (tempered) ή securit, αποκαλείται το κρύσταλλο που έχει υποστεί θερμική επεξεργασία σκλήρυνσης (toughening ή tempering), η οποία βελτιώνει τη μηχανική του αντοχή και τη θερμική του αντίσταση, ενώ παράλληλα αποκτά ιδιότητες ασφαλούς θραύσης. Αυτό σημαίνει ότι αν ένα γυαλί securit σπάσει, θρυμματίζεται σε μικρά, σχετικά ακίνδυνα κομματάκια, που δεν είναι τόσο μεγάλα ούτε κοφτερά, ώστε να προκαλέσουν σοβαρό τραυματισμό.

Αποτέλεσμα ασφαλούς θραύσης

Πλεονεκτήματα του θερμικά επεξεργασμένου γυαλιού (securit):

Όλες οι χημικές ιδιότητες καθώς και τα περισσότερα φυσικά χαρακτηριστικά του τζαμιού παραμένουν αμετάβλητα μετά την θερμική του επεξεργασία. Ταυτόχρονα κάποια άλλα χαρακτηριστικά μεταβάλλονται δραματικά προς το καλύτερο. Αυτά είναι:

  • Η βελτιωμένη μηχανική αντοχή: η θερμική επεξεργασία βελτιώνει τόσο την αντοχή στο φορτίο, όσο και την αντίσταση του γυαλιού σε κρούση. Το tempered γυαλί, είναι σχεδόν 5 φορές πιο ισχυρό από το συνηθισμένο απλό γυαλί
  • Η αυξημένη θερμική αντίσταση: Το tempered γυαλί, παραμένει σταθερό και διατηρεί τα χαρακτηριστικά του σε θερμοκρασίες από -70ο μέχρι και +295οC. Αντέχει ακόμη σε διαβαθμίσεις της θερμοκρασίας, τέτοιες που η μία του πλευρά να είναι στους 250ο και η άλλη σε θερμοκρασία περιβάλλοντος.