Είδη υαλοπινάκων – όλα όσα πρέπει να γνωρίζετε

Όσο η τεχνολογία εξελίσσεται και οι ανάγκες για οικονομία και ενεργειακή αποδοτικότητα αυξάνονται, τόσο μεγαλύτερη προσοχή πρέπει να δώσετε στα τζάμια (υαλοπίνακες) που θα επιλέξετε, είτε πρόκειται για κατοικία είτε για επαγγελματικό χώρο.

Η αλήθεια είναι πως υπάρχουν διαφορετικά είδη υαλοπινάκων διαθέσιμα στην αγορά σήμερα, το καθένα με τα δικά του πλεονεκτήματα και μειονεκτήματα, και τα οποία απευθύνονται σε διαφορετικές απαιτήσεις.

Ακολουθούν μερικοί από τους πιο συνηθισμένους υαλοπίνακες που θα βρείτε σήμερα διαθέσιμους καθώς και προτάσεις σχετικά με το τι να επιλέξετε ανάλογα με τις ανάγκες σας.

 

Μονά τζάμια – Οικονομία και απλότητα για χώρους χωρίς ιδιαίτερες απαιτήσεις

Τα μονά κρύσταλλα, τα οποία αποτελούνται από ένα μονό στρώμα γυαλιού, ανήκουν στα βασικά είδη υαλοπινάκων. Είναι ο λιγότερο ενεργειακά αποδοτικός τύπος τζαμιού και δεν παρέχει ουσιαστική μόνωση ή προστασία από τα καιρικά φαινόμενα.

Στα πλεονεκτήματά τους ανήκει σίγουρα το χαμηλό κόστος, αφού μπορούν να τοποθετηθούν αλλά και να αντισταθούν σχετικά οικονομικά.

Προτείνονται για βοηθητικούς χώρους, όπου δεν υπάρχει ιδιαίτερη απαίτηση για θέρμανση ή ασφάλεια.

μονά τζάμια - υαλοπίνακες

 

Διπλά τζάμια – Το νέο πρότυπο που προσφέρει πολλαπλούς συνδυασμούς για κάθε budget

Ένας διπλός υαλοπίνακας αποτελείται από δύο στρώματα γυαλιού τα οποία χωρίζονται από ένα στρώμα ξηρού αέρα.

Το στρώμα αέρα λειτουργεί ως μόνωση, βοηθώντας στο να διατηρείται ο χώρος μας ζεστός τον χειμώνα και δροσερός το καλοκαίρι.

Τέλος, ανάμεσα στα δύο κρύσταλλα τοποθετείται αποστάτης, ο οποίο περιέχει πυριτικά άλατα στο εσωτερικό του για απορρόφηση υγρασίας.

Τόσο σε κατοικίες όσο και σε επαγγελματικά κτίρια αλλά και ξενοδοχεία, μπορούμε να έχουμε clear ή extra clear glass, έγχρωμους ή πυράντοχους υαλοπίνακες, με αμμοβολή και πλήθος σχεδίων, ενώ στη Ribas Glass θα βρείτε και αυτοκαθαριζόμενα τζάμια!

 

Μπορεί να σας ενδιαφέρει: Προστασία και καθαρισμός υαλοπινάκων από τα άλατα!

 

Υπάρχει μάλιστα η δυνατότητα να ενώσουμε διαφορετικά κρύσταλλα, συνδυάζοντας για παράδειγμα ένα μονό (clear float glass) και ένα ενεργειακό τζάμι (Low-E), ενώ στο κενό ανάμεσά τους τοποθετείται ένα ειδικό, 100% ασφαλές ευγενές αέριο, το αργόν, που προσφέρει καλύτερη μόνωση και αύξηση της θερμομόνωσης περίπου κατά 0,3 w/m2K.

Έρευνες έχουν δείξει πως οι ενεργειακοί υαλοπίνακες προσφέρουν άμεση και αποδοτική αναβάθμιση σε ένα υφιστάμενο κτίριο, ενώ η επένδυση αποσβένεται σε 2 με 3 χρόνια, με τη διαφορά που προκύπτει στην εξοικονόμηση ενέργειας να φτάνει το 200%!

τι είδη υαλοπινάκων υπάρχουν;

 

Διαβάστε περισσότερα: Ενεργειακό Γυαλί – Ποια είναι τα σημαντικότερα οφέλη του;

 

Κρύσταλλα triplex – για μοναδική ασφάλεια και προστασία

Οι υαλοπίνακες triplex, γνωστοί και ως laminated, διαθέτουν μία επιπλέον μεμβράνη στο εσωτερικό τους, η χρήση της οποίας προσφέρει πολλαπλά πλεονεκτήματα, ειδικά σε επαγγελματικούς χώρους, όπως οι βιτρίνες καταστημάτων.

Με λίγα λόγια, οι υαλοπίνακες τρίπλεξ είναι «ελασματοποιημένοι»: δύο (ή περισσότερα) κρύσταλλα κολλούν μεταξύ τους με ένα (ή περισσότερα) διαστρώματα από μεμβράνες πολυβυνιλοβουτιρέλιου (PVB), οι οποίες μάλιστα βγαίνουν και σε διάφορα χρώματα.

Αφού τοποθετηθεί η μεμβράνη, μπαίνουν όλα μαζί σε ένα κλίβανο όπου υπόκεινται σε θερμότητα και πίεση μέχρι να κολλήσουν. Αυτό σημαίνει πως σε περίπτωση θραύσης, τα υαλοθραύσματα μένουν κολλημένα στη μεμβράνη και αποφεύγονται οι τραυματισμοί.

Προσοχή: Με τον όρο triplex υαλοπίνακες δεν αναφερόμαστε σε υαλοπίνακες που δεν σπάνε, αλλά που όταν σπάσουν δεν θα καταρρεύσουν ανεξέλεγκτα και θα μείνουν στη θέση τους έως ότου τους αντικαταστήσουμε.

Τέλος, τα laminated κρύσταλλα ανήκουν στους υαλοπίνακες ασφαλείας και μπορούν να είναι ηχομονωτικά, αλεξίσφαιρα ή anti-vandal, ενώ παράλληλα οι μεμβράνες προστατεύουν και από την υπεριώδη ακτινοβολία, γεγονός που θα προστατεύσει τα έπιπλα και τα υφάσματα του χώρου σας από το ξεθώριασμα, χαρακτηριστικό εξαιρετικά χρήσιμο στα ξενοδοχεία!

υαλοπίνακες triplex laminated

Διαβάστε επίσης: Υαλοπίνακες – Εφαρμογές & πλεονεκτήματα στην ανακαίνιση ξενοδοχείων

 

Tempered ή Securit υαλοπίνακες – Ειδική επεξεργασία για αυξημένες αντοχές

Οι υαλοπίνακες σέκουριτ είναι στην ουσία συμβατικοί υαλοπίνακες που υφίστανται επεξεργασία με θερμότητα και χημικές ουσίες για να γίνουν ισχυρότεροι και πιο ανθεκτικοί από το κανονικό γυαλί.

Κατά τη θερμική επεξεργασία, τα κρύσταλλα ψήνονται σε ειδικό κλίβανο και κατόπιν ψεκάζονται με ειδικό κρύο αέρα ώστε να επιτύχουμε το επιθυμητό αποτέλεσμα σκλήρυνσης, πετυχαίνοντας πέντε έως επτά φορές πιο δυνατό γυαλί από τον κοινό.

Συχνά χρησιμοποιούνται σε παράθυρα και πόρτες που είναι επιρρεπείς στη θραύση, όπως σε πολυώροφα κτίρια ή σε περιοχές με μεγάλη κίνηση. Αν σπάσει το επισκληρυμένο γυαλί (tempered), θρυμματίζεται σε μικρά, αβλαβή κομμάτια αντί για μεγάλα, αιχμηρά θραύσματα και αποφεύγονται έτσι οι τραυματισμοί.

υαλοπίνακες ασφαλείας securit

Τώρα που ξέρετε τι είδη υαλοπινάκων υπάρχουν, τι θα επιλέξετε;

Σε ό,τι κι αν αποφασίσετε να επενδύσετε, η Ribas Glass μπορεί να σας δώσει τη λύση! Με εμπειρία δεκαετιών σε όλα τα είδη υαλοπινάκων, τεχνογνωσία και ανταγωνιστικές τιμές, είμαστε στη διάθεσή σας για οποιαδήποτε απορία ώστε μαζί να καταλήξουμε στην ιδανική επιλογή για τις ανάγκες και το budget σας.